Alapvetően 2 nagy csoportra oszthatók az irritativ és allergiás ekcémák csoportjára. Az irritativ ekcéma bárkinél kialakul az adott irritáló ágens hatására (pl. akik erős lúgokkal vagy savval dolgoznak, vagy hosszú távon hidegben dolgozók), az allergiás kontakt ekcéma viszont csak arra érzékenyeken jelentkezik, és fontos, hogy a bőrtünetek nem azonnal (mint a pollen allergiásoknál, ahol rögtön jelentkeznek a tünetek, ahogy az adott pollennel érintkezik a beteg) hanem bizonyos latencia idő után alakul ki, ez kb 2-4 nap, igy nehezebb a kiváltó ágens azonositása.

Az epicutan teszt egy hosszadalmas vizsgálat, mely alkalmas az allergiás kontakt ekcéma kimutatására. A tesztanyagot 48 órán át a hát bőrére ragasztjuk fel, és az eredményeket 1 héten keresztül rendszeresen leolvassuk.

A megoldás a kiváltó ágens elkerülése, ami sokszor nehezen megoldható, hiszen a környezetünkben állandóan jelenlévő anyagokról van szó.(leggyakoribb allergének: nikkel, illatanyagok, króm, paraben stb.) Ha sikerül az adott allergiát kiváltó anyagot megtalálni, hasznos életvezetésitanácsokkal látjuk el betegeinket.