Az anyajegyek (naevusok) születéskor meglévő vagy csak később kialakuló éles határú általában barnán pigmentált ovális maradandó elváltozások a bőrön esetleg a nyálkahártyán. Életünk során bőrünk több károsító tényezőnek van kitéve, melyek közül talán a napfény a legveszélyesebb. Közismert, hogy a gyermekkorunktól "elszenvedett" UV sugárzás hatása bőrünkben összeadódik, és a későbbiekben számtalan bőrprobléma, esztétikailag zavaró elváltozás (pigment foltok, korai ráncosodás stb.) mellett bőrdaganatok kiváltásában is szerepet játszik. Ezek közül a legveszélyesebb az ún. melanoma kialakulása, melynek korai felismerése életmentő lehet.

Az anyajegyvizsgálat során először makroszkóposan nagyító nélkül nézzük meg az anyajegyet és állapítjuk meg mely fő típusba sorolható majd egy speciális nagyítóval un. dermatoscoppal végignézzük az anyajegyeket ha szükséges azonnali eltávolítást vagy obszervációt (megfigyelést) javasolunk, esetleg fotót készítünk az adott állapot rögzítésére és az anyajegy nyomon követésére. A dermatoscop bevezetése óta nagyságrendekkel nőtt a korai, még kiválóan kezelhető stádiumban levő melanoma és egyéb bőrtumorok felismerése.

A gyanús anyajegy kimetszése után minden esetben szövettant végzünk, mely vagy megerősíti, vagy cáfolja a klinikai diagnózist, másrészt bizonyítja azt is, hogy az elváltozás eltávolítása az épben történt.