A gyermekkori ekcéma egy igen gyakori, recidiváló krónikus bőrgyulladás, melyet a viszketés, gyulladt és a száraz bőr jellemez. Civilizációs betegség mert a nyugati tipusú életvitel terjedésével ez a kór egyre gyakoribbá vált és jelenleg Magyarországon a 18 év alattiak 17%-át érinti. Ezek a gyermekek később hajlamosabbak szénanáthára, ételallergiára és asztmára is. Járványszerü terjedésével kapcsolatban számos elmélet látott napvilágot, de a genetikai adottságokon kivül mindenképpen összefügg a megváltozott életvitelünkkel, a környezetszennyezéssel és egyesek szerint azzal, hogy gyermekeink túlságosan higiénikus környezetben nőnek fel. Diagnózisa a gondos egyéni és családi anamnézis felvételével és klinikai vizsgálattal viszonylag egyszerü általában nincs szükség labor vagy egyéb vizsgálatokra. A kezelése viszont nagy kihivás mind a beteg ill. szülő mind a kezelő orvos számára. Leginkább azt nehéz elfogadtatni az aggódó szülőkkel, hogy gyermekük egy krónikus betegségben szenved,melyben vannak jobb (általában a napos nyári időszak) és rosszabb (főleg a téli időszak) periódusok és ez az állapot állandó gondozást odafigyelést igényel.

Kezelésében elsődleges a megfelelő szappan és tartósitószer mentes lipidpótló tusfürdő, hidratáló, érzékeny bőrre való testápoló használata és a fellángolások alkalmával gyulladáscsökkentő kenőcsöket javaslunk. Sokan idegenkednek a helyi gyulladáscsökkentő externák alkalmazásától, de ha az orvosi utasitásnak megfelelően, csak a fellángolások idején alkalmazza a beteg, teljesen biztonságosak. Nagyon hasznos kiegészitő kezelés a fényterápia, melyet 6 év feletti gyermekeknél alkalmazhatunk. Időnként, ha helyi kezelésre és fényterápiára nincs javulás, belső gyógyszeres kezeléshez nyúlunk.

Kiegészítésképpen hasznos lehet a pszichoterápia illetve egyesek javulást tapasztalnak Ligetszépe olaj folyamatos belsődleges alkalmazásával.